Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització.

MÉS INFORMACIÓ
AGENDA
96 ACTES
PROGRAMACIÓ (72)ALTRES ACTES (24)
QUÈ T’INTERESSA?

QUAN?
ON?
FEBRER
EXPOSICIÓ
Exposició de FotoArt Manresa
del 22 al 23 de febrer
Diverses sessions
Espai Plana de l'Om

Per les Festes de Nadal la ciutat de Manresa s'engalana amb les llums de diferents colors pels carrers. Els colors i formes d’aquesta il·luminació, només present en aquestes dates, permeten obtenir instantànies molt úniques.

Des de Foto Art Manresa hem captat una visió diferent i creativa d’aquest l'enllumenat i us convidem a gaudir-la tot visitant la mostra fotogràfica que hem preparat amb motiu de Jardins de Llum amb una selecció de les millors fotos dels llums de Nadal a la nostra ciutat.

Organitza: FotoArt Manresa

Horaris
De dimarts a diumenge, tardes de 17:30 a 20:30 h.
Entrada lliure

TEATRE
de Cristina Clemente
dissabte, 22 de febrer
18:00 h
Kursaal

La Rosa, de cinquanta-cinc anys, que lidera un programa de ràdio de màxima audiència, és una dona irònica i amb caràcter. L’Àgata, que ronda els quaranta, treballa d’infermera en un hospital, és discreta i sensible. La Carol, que encara no ha fet els trenta, no està gaire centrada professionalment i és directa i desinhibida. Tres vides que no tenen res en comú, fins al dia que cadascuna d’elles es troba... un bony al pit. Les tres vides faran un gir de 180 graus.

UN MUNTATGE TENDRE, EMOTIU I AMB MOLT SENTIT DE L’HUMOR

Tres grans actrius del nostre país: Àngels Gonyalons, Sara Espígul i Sara Diego, es posen a la pell d’aquestes tres dones per explicar-nos amb tendresa, amb sensibilitat, però també amb molt sentit de l’humor, la seva vivència a partir de l’aparició de la malaltia. Tres dones amb tres maneres de viure una mateixa malaltia des de la lucidesa, la tendresa i el sentit de l’humor.

MÚSICA
Concert d'homenatge al compositor Joan Lázaro Costa
dissabte, 22 de febrer
19:00 h
Teatre Conservatori

Concert de cobla en homenatge al compositor manresà Joan Lázaro i Costa, qui ens va deixar durant l'any de la Capitalitat de Manresa.

Concert amb l'Orquestra Montgrins.

Organitza: Grup Sardanista Dintre El Bosc

Entrades a la venda a partir del dissabte, 1 de febrer.

MÚSICA
Composicions jazzístiques
diumenge, 23 de febrer
12:00 h
Espai Plana de l'Om

Cesc Badia, trompetista nascut a Calders l’any 2001 i exalumne de Conservatori Municipal de Música de Manresa, ens presenta un seguit de temes de jazz i música moderna composats entre tots els diferents membres del grup.

Dylan Chandler al saxo tenor, Biel Roca al piano, Aniol Torrents al contrabaix i David Gimeno a la bateria, ens presentaran un programa molt variat de música original amb clara influència del jazz més modern i avantguardista.

DANSA
‘Ventura’
diumenge, 23 de febrer
18:00 h
Kursaal

L’Esbart Dansaire Santvicentí porta al Kursaal ‘Ventura’, un espectacle que recrea una de les etapes claus dels 75 anys d’història de l’entitat. Una etapa marcada amb foc i ànima per l’empremta del reconegut coreògraf de Rubí Eduard Ventura.

Les quatre peces que integren ‘Ventura’ representen diferents etapes i estils amb les quals l’Esbart Dansaire Santvicentí vol retre homenatge a la figura i llegat del coreògraf rubinenc.

UN VIATGE PELS 75 ANYS DE L’ENTITAT, EN HOMENATGE AL COREÒGRAF EDUARD VENTURA

L’Esbart de Sant Vicenç de Castellet converteix ‘Ventura’ en una camí. Un itinerari que ens porta cap a la idea final que ell va somniar. Un trajecte que reflecteix la seva pròpia evolució fins a la llum final. Des de la coreografia més essencial fins als moments més místics. Un viatge en què ‘Ventura’ esdevé joc i dansa; objecte i subjecte; cos i ànima.

CINECLUB
de Jacquelyn Mills
diumenge, 23 de febrer
18:30 h
Espai Plana de l'Om

Durada: 103 min Format: Digital
Nacionalitat: Canadà / 2022

Durant dècades, Zoe Lucas ha catalogat la flora i la fauna de l’illa de Sable, una franja estreta de terra davant de la costa canadenca. La cineasta Jacquelyn Mills s’uneix a ella per observar les dunes de sorra, els estanys d’aigua dolça, els cavalls salvatges i els residus plàstics arrossegats.

Premi a la millor pel·lícula a l’Alternativa

Organitza: Cineclub

PREMI
25a edició
dilluns, 24 de febrer
19:00 h
Espai Plana de l'Om

Acte de Lliurament del 25è Premi Joaquim Amat-Piniella. 

Hi prendran part el periodista Xavier Serrano i la cantant i compositora Berta Sala.

Organitza: Ajuntament de Manresa

CONFERÈNCIA
conferència a càrrec de Glòria Ballús
dimarts, 25 de febrer
19:00 h
Espai Plana de l'Om

Conferència a càrrec de la musicòloga Glòria Ballús.

Organitza: Associació de familiars de malalts d’Alzheimer i altres demències del Bagues, Berguedà, Moianès i Solsonès

MÚSICA
de Sònia Moya
dijous, 27 de febrer
19:00 h
Kursaal

‘L’argelaga del desig’ neix del desig. Del desig de ser. Del desig de creure i d’il·lusionar-se. Neix del desig d’entendre i d’entendre’s, però també de l’existència de la confusió. Neix del desig d’atrevir-se i anar més enllà. Del desig d’aigua i la cremor de la set, la por de la sequera. Del desig de la pell i el desig de la carn. I de quan el desig mor per donar lloc a tota la resta.

UN DIÀLEG POÈTIC I MUSICAL DE SÒNIA MOYA PER ENDINSAR-NOS EN L’ESSÈNCIA DEL DESIG

La poetessa i docent Sònia Moya, acompanyada a l’escenari per la pianista sabadellenca Lu Rois i el guitarrista avinyonenc Santi Careta, ens presenta un espectacle en què música i poesia s’interpel·len per qüestionar-se quin són els límits de la paraula desig.

CINECLUB
d'Aitor Arregi i Jon Garaño
dijous, 27 de febrer
19:00 h
Espai Plana de l'Om

Guió: Aitor Arregi, Jon Garaño, Jorge Gil Munarriz i Jose Mari Goenaga
Intèrprets: Eduard Fernández, Nathalie Poza, Jordi Rico, Fermí Reixach
Durada: 108 min Format: Blu-ray
Nacionalitat: Espanya / 2024

Enric Marco va ser un deportat que no va existir mai, un home que durant anys va ser capaç de mantenir, davant l’opinió pública i la seva pròpia família, una mentida difícil d’imaginar: que havia estat presoner en un camp de concentració nazi. Carismàtic i convincent, Marco va ascendir a la presidència de l’Associació Espanyola de Víctimes de l’Holocaust.

5 nominacions als Goya: millor direcció, guió original, actor protagonista (Eduard Fernández), efectes especials i maquillatge i perruqueria
2 nominacions als Feroz: millor actor protagonista (Eduard Fernández) i tràiler

Organitza: Cineclub

MÚSICA
'Ànima'
divendres, 28 de febrer
20:00 h
Kursaal

LLISTA D'ESPERA >> Apunta't-hi AQUÍ

 

Sopa de Cabra torna als escenaris per presentar Ànima, el seu esperat nou disc que es publica aquesta tardor. Un disc on cada cançó s’ha fet a mitges amb un col·laborador o col·laboradora i que podrem gaudir en directe al Kursaal el 28 de febrer (20h). 

El Kursaal serà un dels 10 teatres que formaran part de la gira Ànima i on cada concert serà un esdeveniment excepcional.

De moment ja s’han publicat dues de les cançons d’aquest nou treball: Que et vagi bé amb Triquell Temps de Sega, amb la cantant Beth. Abans de la seva  presentació, de mica en mica es donaran a conèixer les cançons i col·laboracions d’aquest nou treball, que serà el dissetè de la seva carrera, després de cinc anys sense publicar cançons inèdites.

MARÇ
EXPOSICIÓ
Ajuntament de Manresa
del 1 al 26 de març
Diverses sessions
Espai Plana de l'Om

Exposició sobre els riscos de les drogues i com prevenir-los.

Organitza: Ajuntament de Manresa

Horaris
De dimarts a diumenge, tardes de 17:30 h a 20:30 h.
Entrada lliure.

MÚSICA
‘Udolç’
dissabte, 1 de març
18:00 h
Kursaal

La trompetista i cantant de jazz Alba Careta, nascuda a Avinyó, i el cantautor i productor Henrio s’uneixen en el tercer treball discogràfic de la col·lecció del ‘Càntut. Cançons de tradició oral’. Un projecte que neix d’estirar el fil de la iniciativa ‘Càntut a les escoles: cacem i cantem cançons’ i la recerca duta a terme per part de l’alumnat de Cassà de la Selva. Durant aquest procés, van recollir més d’un centenar de cançons de bressol de les diferents cultures presents al municipi.

UN VIATGE ONÍRIC PER CANÇONS DE BRESSOL DE DIVERSES CULTURES

Sota el nom ‘Udolç’, Alba Careta i Henrio emprenen un viatge oníric per diverses d’aquestes i altres cançons de bressol, principalment de les comarques gironines i recollides en l’arxiu del Càntut. Cançons utilitzades en els moments més tendres de la criança i que han passat de generació en generació, cantades per tranquil·litzar i fer adormir els infants.

TEATRE
d’Aki Shimazaki
dissabte, 1 de març
20:00 h
Kursaal

En Tetsuo i la Fujiko viuen en una residència per a gent gran des que, uns anys abans, la Fujiko va començar a mostrar símptomes d’Alzheimer. Van unir els seus destins fa més de quaranta anys amb un casament arranjat, van fundar una família i han viscut junts una vida tranquil·la.

DIRIGIDA PER ÀLEX RIGOLA, ‘LLUNA PLENA’ ÉS UNA ODA A L’AMOR I A LA MEMÒRIA

Un matí, la Fujiko no reconeix el seu marit. Inicialment trasbalsat, en Tetsuo emprèn la tasca de tornar a enamorar la dona que ara el pren només per un estrany amb qui està promesa. Però, curiosament, la situació actual de la Fujiko provoca que en Tetsuo descobreixi tota una vida oculta d’ella que canvia la visió que tenia del seu matrimoni.

Andreu Benito, Lluïsa Castell, Miranda Gas i Pep Munné protagonitzen aquesta oda a l’amor i a la memòria.

FESTIVAL
INCERT. Festival Internacional d’Arts Vives
diumenge, 2 de març
11:30 h
Teatre Conservatori

Una actuació musical col·laborativa que reuneix músics de Palestina i de Catalunya.

Aquesta fusió única entre cultures crea una experiència musical captivadora que celebra el ric patrimoni d'ambdues regions. L'actuació compta amb una barreja de melodies tradicionals i contemporànies, amb instruments com el llaüt i la guitarra, el nay i la dolçaina, així com diversos instruments de percussió. El resultat és una barreja harmònica de flamenc, jazz i música tradicional palestina i catalana.

Els músics s'uneixen per crear un paisatge sonor potent i evocador que transcendeix les fronteres culturals i mostra la bellesa de la col·laboració intercultural.

Una col·laboració amb Al Kamandjati Emsemble; ESMUC; Taller de Músics.

Un concert en el marc d'Incert, Festival Internacional d'Arts Vives

 

**Espectacle amb taquilla inversa

 

Direcció i llaüt: Iyad M. S. Staiti
Veu: Henneh Mahsheham i Ouday Khatib
Viola i veu: Irene Zugaza
Nay: Mohammed N. M. Khamaysa
Guitarra flamenca: David Salgado
Piano: Eli Pons
Violí: Edu Torné
Gralla: Laia Glück
Trompa: Fernando Montosa
Percussió: Yanal Staiti

 

Organitza: Associació Catalana per la Pau

MÚSICA
d’Arnau Tordera I - amb El Cor Canta i l'Original Soundtrack Orchestra
diumenge, 2 de març
18:00 h
Kursaal

El Cor Canta reestrena en format suite ‘La Gata Perduda’, l’òpera d’Arnau Tordera I amb llibret de Victòria Szpunberg, que es va representar el 2022 al Gran Teatre del Liceu. Un muntatge en què el Raval esdevé espai físic i concepte: arreu de Catalunya hi ha ravals on la gent viu, treballa i s’associa per lluitar contra els abusos. ‘La Gata Perduda’ és la reivindicació d’un barri que es mostra com un mosaic de cultures on tothom hi té cabuda menys l’especulació, la gentrificació i el caciquisme.

L’ÒPERA ‘LA GATA PERDUDA’ D’ARNAU TORDERA EN FORMAT SUITE A CÀRREC D’EL COR CANTA

En aquest concert El Cor Canta també interpretarà dues peces més compostes per Arnau Tordera. Per una banda, 'El Poble' que enllaça els textos del poeta de Roda de Ter amb l’esperit de 'La Gata Perduda', on el poble és protagonista en el seu dia a dia de persistència i lluita.

I per l'altra, també escoltarem 'Passeig musical per la C-17'. Arnau Tordera diu: “la C-17 és la via que connecta el meu poble, Tona, i el poble de Martí i Pol, amb Barcelona i el Raval. Una obra concebuda com un gran divertiment musical a mig camí entre una peça programàtica i un concert solista tradicional.”

Un concert que viurem a la Sala Gran del Kursaal amb 150 cantaires dalt de l’escenari, l’orquestra Original Soundtrack Orchestra (OSTO) i les veus solistes d’Anna Campmany, Mar Esteve, Albert Cabero, Joan Mas i Sole i el mateix Arnau Tordera.

CINECLUB
de Rich Peppiatt
diumenge, 2 de març
18:30 h
Espai Plana de l'Om

Direcció: Rich Peppiatt

Guió: Rich Peppiatt, Móglaí Bap, Mo Chara i DJ Próvai

Intèrprets: Móglaí Bap, Mo Chara, DJ Próvai, Michael Fassbender

Durada: 105 min Format: Digital

Nacionalitat: Irlanda i Regne Unit / 2024

 

Salt inesperat a la fama de Kneecap, banda formada per dos amics de la infància i camells de classe obrera que fan equip amb un professor de música per formar un grup que rapeja en gaèlic irlandès. La primera trobada entre aquestes tres figures té lloc a la sala d'interrogatoris de la presó, després d’un arrest per desobediència a l'autoritat de Naoise.

 

6 nominacions als BAFTA: millor pel·lícula britànica, guió original, pel·lícula de parla no anglesa, òpera prima, muntatge i càsting

Premi del públic al Festival de Sundance

 

TEATRE
Premi Galliner de textos teatrals 2024 - de Jordi Santasusagna
dimarts, 4 de març
19:00 h
Kursaal

Enmig de l’immens caos de caixes previ a una mudança, la Núria, el Jordi il’Alícia es preparen per marxar del seu pis. La Núria és un projecte d’influèncer, el Jordi un projecte d’escriptor, i l’Alícia no és ningú. O sí. El que havia de ser una plàcida darrera nit al seu antic pis, es converteix en una surrealista cadena d’esdeveniments provocada per les ambicions de cadascú, amb conseqüències imprevisibles.

"The Move (la mudança)" explora amb humor absurd la dinàmica entre tecnologia, vida privada i aspiracions de popularitat, posant en qüestió fins a quin punt els dispositius electrònics i els seus algoritmes poden esdevenir un "tercer en discòrdia" en les relacions modernes.

UNA MUDANÇA PECULIAR PLENA D'IRONIA, MOLT D'HUMOR ABSURD I INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL

Entre selfies, enrenous domèstics i confusions sobre la vida digital, l'obra ridiculitza els límits de la nostra dependència tecnològica, de la irrupció de la intel·ligència artificial, i ofereix una mirada irònica sobre l’obsessió per les xarxes, la intimitat compartida i les difuses fronteres entre el món virtual i el real.


Jordi Santasusagna, guanyador del Premi Galliner de textos teatrals 2024
Jordi Santasusagna és escriptor, dramaturg i actor. És autor d’una quinzenad’obres teatrals de tots els gèneres, entre les que destaquen “de2en2”, “Primerprimera”, “Viurem lliures o morirem”, “El somriure del botxí” i “El tron”. L’any 2023 va guanyar el Premi Jaume Vidal i Alcover de teatre, als premis literaris de Manacor. En el camp novel·lístic és autor de “L’infern d’alabastre”, “L’Aleman”, “Lalluna de Praga”, “Bandera negra”, “Porcs” (VIII premi Memorial Agustí Vehí de novel·la negra”) i “Baby Carrington”.

MÚSICA
‘Lluny i a prop’
dimecres, 5 de març
19:00 h
Kursaal

Amb un gran domini de la veu i una sòlida formació musical, fa molts anys que la manresana Laia Boixadós trepitja escenaris. Ho ha fet participant de diferents formacions de gospel o de jazz i col·laborant també amb altres artistes. A principis del 2019 va publicar ‘Miralls’, el seu primer disc com a solista, però aquell projecte en el que havia posat tantes ganes es va veure estroncat per la pandèmia.

FUSIÓ DE JAZZ, FUNKY I GOSPEL EN EL RETORN DE LAIA BOIXADÓS A LA SALA PETITA

Il·lusionada amb la seva reestrena musical, Laia Boixadós es presenta a El Club de la Cançó en format de quintet per oferir-nos el repertori del seu disc ‘Miralls’ a més d’algunes novetats que, com el disc, inclouran cançons pròpies i alguna versió. Tot amb el seu estil de fusió que abraça el jazz, el funky, el gospel, la música negra... amb veu que t’embolcalla i et sedueix. Un concert per tancar els ulls i volar.

TEATRE
d’Eu Manzanares
dijous, 6 de març
19:00 h
Kursaal

‘Dopaland’ és una comèdia crítica i àcida, que relaciona la precarietat laboral amb la imposició de la felicitat. Aquest “bonrotllisme” superficial que adopten cada cop més empreses. De portes cap a fora, per netejar-ne la imatge; de portes cap a dins, per desactivar els brots de rebel·lia davant dels descontents laborals del personal. Un positivisme tòxic al servei d’un sistema que ens vol obedients i complaents tant sí com no.

UNA COMÈDIA ÀCIDA QUE DESTAPA L’ESSÈNCIA DEL CAPITALISME

Un home disfressat d’os panda intenta superar una crisi amb l’ajuda d’una terapeuta de l’empresa. Ell és Pandy-Pandy, mascota de ‘Dopaland’, un parc d’atraccions que té com a objectiu la felicitat dels seus clients.


Espectacle en castellà

DOCUMENTAL
de Lina Soualem - Documental del Mes
dijous, 6 de març
19:00 h
Espai Plana de l'Om
2023
82 min.
França, Bèlgica, Qatar i Palestina, Estat de
Francès i àrab
Subtítols: català i anglès



Amb vint anys, Hiam Abbass va deixar el seu poble natal palestí per seguir el seu somni de convertir-se en actriu a Europa, deixant enrere la seva mare, àvia i set germanes. Trenta anys després, la seva filla cineasta Lina torna amb ella al poble i qüestiona per primer cop les decisions preses per la seva mare, el seu exili triat i la forma en què les dones de la seva família han influït en ambdues vides.

Situada entre el passat i el present, Bye Bye Tiberias reuneix imatges d'avui, gravacions familiars dels anys noranta i arxius històrics per retratar quatre generacions de dones palestines que mantenen viva la seva història i llegat a través de la força dels seus llaços, malgrat l'exili, la despossessió i el desamor.

 

Entrada lliure

Organitza: Cineclub i Manresana d'Equipaments Escènics

MÚSICA
‘Alter ego’
divendres, 7 de març
20:00 h
Kursaal

Després de passar pel grup ‘Macedònia’ en la seva joventut i pel programa ‘Factor X’, la manresana Sara Roy va presentar el 2021 el seu primer àlbum ‘(A)MAR’, que vam poder gaudir al Teatre Conservatori. Ara arriba a la Sala Gran del Kursaal amb el seu àlbum nou, ‘Alter Ego’, en què mostra la seva versió més empoderada a través del pop-electrònic.

LA CANTANT MANRESANA PRESENTA EL SEU NOU DISC, POP ELECTRÒNIC I POTENT, LA VIGÍLIA DEL 8M

Un disc i un directe potent, ballable i festiu, però sense perdre la seva part més íntima i sincera, que presentarà amb una banda formada per Noelia Aparicio, Laia Fortià i Jordi Pinyot. Sara Roy ha actuat a festivals com el Cabró Rock, Festival Cruïlla, MMVV, Acústica de Figueres, Paupaterres i Petits Camaleons, entre d’altres.

PÚBLIC FAMILIAR
Pampallugues Teatre
dissabte, 8 de març
17:30 h
Teatre Conservatori

La Ruta no té ganes d'anar a l'escola perquè està cansada de llevar-se d'hora i de fer sempre el mateix. Si per ella fos, cada dia seria dissabte.

Una obra plena de màgia i sensibilitat sobre els desitjos i el temps

Tot d'una apareix la Paciència; una tortuga màgica disposada a concedir-li aquest desig. El què la Ruta no s'espera és que el seu caprici pot acabar-se convertint en un terrible malson, a no ser que sigui capaç de superar un gran repte, amb l'ajut dels nens i nenes del públic.

 

A partir de 3 anys

MÚSICA
amb la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya
dissabte, 8 de març
19:00 h
Kursaal

La Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya torna al Kursaal per presentar ‘Emociona’t amb la SCCC · Himnes del Cor’, que portarà el públic a fer un viatge emocional per les melodies més corprenedores dels darrers tres-cents anys I que han acabat esdevenint himnes universals.

Des de l’oda a l’alegria de Beethoven fins a ‘Highway to Hell’ d’AC/DC, passant per ‘Blowin’ in the wind ‘ de Bob Dylan i ‘I will survive’ que va popularitzar Gloria Gaynor. Les peces estan agrupades temàticament, ja sigui per procedència geogràfica (Catalunya, Europa, Amèrica llatina) o pels valors que es volen reivindicar com la pau, la llibertat, l’alegria de viure o l’ecologisme.

UN CONCERT MAGNÍFIC PER CELEBRAR LA CLOENDA DE LA CAPITALITAT DE LA SARDANA

En aquesta ocasió, la formació compta amb la participació de Beth, Roger Padullés, La Pau i Joan Garrido, a més de la Polifònica de Puig-reig.

MÚSICA
d’Arnau Ferrer
diumenge, 9 de març
18:00 h
Kursaal

El projecte ‘Integral 107’ sorgeix de la idea d’escalar totes les agulles de la silueta de la muntanya de Montserrat que es veuen des de la ciutat de Manresa. D’aquest projecte en va sortir el documental ‘Montserrat, Integral 107’, premiat a diferents festivals de cinema, en part gràcies a la seva magnífica banda sonora que podrem viure en aquest concert.

UNA AVENTURA ÈPICA PER LES AGULLES DE MONTSERRAT A TRAVÉS DE LA MÚSICA

L’orquestra, el cor, el piano i la bateria interpretaran els temes més emblemàtics de la banda sonora del documental en format suite. Un concert simfònic i coral amb llums, fums i projeccions del documental que posa banda sonora a les seccions i agulles més emblemàtiques de Montserrat, com el Cavall Bernat o els Frares Encantats.

Deixeu-vos seduir per la música d’aquesta gesta.

CINECLUB
de Paola Cortellesi
diumenge, 9 de març
18:30 h
Espai Plana de l'Om

Direcció: Paola Cortellesi

Guió: Paola Cortellesi, Furio Andreotti i Giulia Calenda

Intèrprets: Paola Cortellesi, Valerio Mastandrea, Emanuela Fanelli

Durada: 118 min Format: Digital

Nacionalitat: Itàlia / 2023

 

Itàlia, anys 40. És primavera i tota la família està esvalotada per l'imminent compromís de la benvolguda filla gran, Marcella, la qual, per part seva, només espera casar-se ràpidament amb un simpàtic noi de classe mitjana, Giulio, i deslliurar-se, per fi, d’aquesta incòmoda família.

6 premis David de Donatello: millor actriu protagonista (Paola Cortellesi), direcció novella, guió original, actriu secundària (Emanuela Fanelli), premi jove i del públic; i 14 nominacions: millor pel·lícula, actor protagonista (Valerio Mastandrea), actriu secundària (Romana Maggiora Vergano), actors secundaris (Giorgio Colangeli i Vinicio Marchioni), producció, fotografia, disseny de producció, vestuari, maquillatge, perruqueria, muntatge, música i so

 

Dins els actes del 8 de març, Dia de les Dones

ÒPERA
de G. Verdi
dimecres, 12 de març
18:00 h
Kursaal

Ambientada a Babilònia, Nabucco és una òpera èpica que narra la rivalitat entre el rei babiloni Nabucodonosor, que oprimeix el poble jueu, i la seva filla adoptiva, Abigaille. L’èxit de la seva estrena fou aclaparador no només per les virtuts musicals de l’obra, sinó perquè el públic, ja immers dins l’onada nacionalista que acabaria desembocant en la unificació de tota Itàlia en un sol estat, es va veure reflectit en la trama: un episodi de l’exili hebreu a Babilònia després de la conquesta de Jerusalem per part del rei Nabucodonosor II, i el celebèrrim cor Va, pensiero, on els hebreus manifesten el seu enyor per la pàtria perduda i que s’ha convertit en un himne a la llibertat.

El primer gran èxit de Verdi que el va catapultar al lloc de domini de l’òpera italiana

L’òpera tracta temes com el poder, la redempció i la llibertat, amb personatges poderosos i emocions magistralment reflectides a través d’una música majestuosa i expressiva.

MÚSICA
Toni Subirana i Manel Camp interpreten Sagarra
dijous, 13 de març
19:00 h
Kursaal

Quan el 1994 es va complir el centenari del naixement de Josep Maria de Sagarra, el cantautor Toni Subirana va posar música a setze dels seus poemes i va recollir les setze cançons al disc ‘Toni Subirana canta Josep Maria de Sagarra’. Va ser el primer disc monogràfic dedicat al poeta i el 2011, quan es va escaure el cinquantenari de la seva mort, va tornar a ser reeditat.

MÚSICA I POEMES EN UN CONCERT DEDICAT A L’ESCRIPTOR JOSEP M. DE SAGARRA

Per vestir la música d’aquelles cançons, Toni Subirana va comptar amb els arranjaments de Manel Camp, i ara, trenta anys després, puja amb ell per primera vegada als escenaris per reviure aquella obra. Serà un concert exquisit on, al marge de les cançons de Sagarra, podrem escoltar també altres temes propis dels repertoris de Toni Subirana i de Manel Camp.

CINEMA
de Nathan Ambrosioni
dijous, 13 de març
19:00 h
Espai Plana de l'Om

Direcció i guió: Nathan Ambrosioni

Intèrprets: Camille Cottin, Léa Lopez, Thomas Gioria

Durada: 96 min   Format: Digital

Nacionalitat: França / 2023

La Toni ha criat sola els seus cinc fills. Una feina a temps complet. També canta als bars a les nits, ja que cal alimentar la família. La Toni té talent. Va gravar un senzill que va tenir molt d’èxit, però això va ser fa vint anys. Ara, els seus dos fills grans comencen aviat a anar a la universitat. Llavors, la Toni es pregunta: què farà quan tots els fills marxin de casa? Amb 43 anys, encara és a temps de reprendre les regnes de la seva vida?

Sessió de la Francophonie a Manresa

MÚSICA
26a edició de la Francophonie a Manresa
divendres, 14 de març
20:00 h
Kursaal

Amb motiu del 110è aniversari del naixement de La Môme, torna a Manresa un gran espectacle musical en homenatge a Edith Piaf i amb el qual reviurem la història d’una de les més grans cantants de tots els temps, que gràcies a les seves cançons atemporals i una posada en escena excepcional ens transportarà als carrers de Montmartre i a l’Olympia de París.

Amb més de 1.000 representacions en més de 50 països i més d’un milió d’espectadors, ‘Piaf! Le spectacle’ -interpretat per Nathalie Lermitte i dirigit per Gil Marsalla- s’ha convertit en un dels grans èxits francòfons de la història.

UN HOMENATGE MUSICAL A LA MÍTICA EDITH PIAF, UN VIATGE PEL PARÍS DE FA MÉS D’UN SEGLE

Torna al Kursaal en una nova edició de la Francophonie, organitzada per la Fundació Anna Rotllan -en reconeixement a qui va ser l’ànima de la Francophonie a Manresa-, creada recentment amb l’objectiu de posar en valor la cultura francesa a casa nostra.

TEATRE
‘Mamasita’
dissabte, 15 de març
20:00 h
Kursaal

LLISTA D'ESPERA >> Apunta't-hi AQUÍ

 

Charlie Pee és una de les còmiques catalanes més reconegudes del moment, després de deu anys fent monòlegs stand-up amb aparicions a espais de referència del gènere com ‘Comedy Central’, ‘Cruïlla Comedy’, TV3 i sobretot gràcies a les seves aparicions a ‘La Resistencia’ i a ‘El CaroLate’.

Ara presenta el seu primer espectacle en solitari, una hora plena de rialles en què Charlie Pee comparteix les misèries més absolutes que ha viscut al llarg de la seva vida.

LA CÒMICA CATALANA DEBUTARÀ AL KURSAAL AMB UN MONÒLEG DIVERTIDÍSSIM!

Un espectacle carregat d’humor i autenticitat que podrem viure des de la proximitat de la Sala Petita del Kursaal.

MÚSICA
‘La baguet i la rosa’
diumenge, 16 de març
12:00 h
Kursaal

En aquesta nova edició de CantaGran la música i la cançó francesa seran protagonistes, interpretada per cantaires de cors de gent gran de la Catalunya Central. ‘La baguet i la rosa’ és un espectacle basat en algunes de les cançons franceses més conegudes dels anys 60 i 70.

UN GRAN CONCERT PROTAGONITZAT PER GRANS CANTAIRES DE CORS DE MANRESA I COMARCA

Interpretaran himnes com ‘La vida en rosa’, ‘L’important és la rosa’ o ‘No em lamento de res’, clàssics com ara ‘La bohèmia’ o ‘Sota el cel de París’, incursions en la cultura pop amb ‘Nina de cera’ o ‘Champs Elisées’ i viatges a la nostàlgia amb ‘Els vells amants’ o ‘El foraster’ fent un repàs als principals autors de l’època com ara Piaf, Aznavour, Brel, o Trenet i sense oblidar Moustaky, Bécaud o Gainsbourg. Totes les cançons seran en català, amb traduccions adaptades a la música d’Espinàs, Pujadó, Vinyals i d’altres.

MÚSICA
‘La baguet i la rosa’
diumenge, 16 de març
18:00 h
Kursaal

En aquesta nova edició de CantaGran la música i la cançó francesa seran protagonistes, interpretada per cantaires de cors de gent gran de la Catalunya Central. ‘La baguet i la rosa’ és un espectacle basat en algunes de les cançons franceses més conegudes dels anys 60 i 70.

UN GRAN CONCERT PROTAGONITZAT PER GRANS CANTAIRES DE CORS DE MANRESA I COMARCA

Interpretaran himnes com ‘La vida en rosa’, ‘L’important és la rosa’ o ‘No em lamento de res’, clàssics com ara ‘La bohèmia’ o ‘Sota el cel de París’, incursions en la cultura pop amb ‘Nina de cera’ o ‘Champs Elisées’ i viatges a la nostàlgia amb ‘Els vells amants’ o ‘El foraster’ fent un repàs als principals autors de l’època com ara Piaf, Aznavour, Brel, o Trenet i sense oblidar Moustaky, Bécaud o Gainsbourg. Totes les cançons seran en català, amb traduccions adaptades a la música d’Espinàs, Pujadó, Vinyals i d’altres.

MÚSICA
Poble, llengua i cançons
diumenge, 16 de març
18:00 h
Teatre Conservatori

Des de Navàs arriba al teatre Conservatori ‘De la Terra’. Un concert-espectacle que pretén donar valor a la llengua catalana a partir de la música d’autors dels Països Catalans de tots els temps amb el talent de la nostra Terra.

Ens endinsarem en un viatge musical des dels anys 60 amb l’inici de la nova cançó a través del grup Setze Jutges, passant per Joan Manuel Serrat, Lluís Llach, Joan Isaac, Ramon Muntaner, Sopa de Cabra, Els Pets, Txarango, Brams… acompanyats per una gota d’aigua que viatjarà pels quatre elements de la natura.

UN PROJECTE MUSICAL I CULTURAL EN DEFENSA DE LA LLENGUA, GESTAT A NAVÀS

Amb el poble, del poble i pel poble, estimant la Terra, amb la música de la Terra i amb la gent de la Terra, volem recordar un munt de gent que han fet molt per mantenir la nostra música, la nostra cultura i la nostra llengua. Visca la Terra!

CINECLUB
de Radu Jude
diumenge, 16 de març
18:30 h
Espai Plana de l'Om

Direcció i guió: Radu Jude

Intèrprets: Ilinca Manolache, Ovidiu Pîrsan, Nina Hoss

Durada: 163 min Format: Digital

Nacionalitat: Romania, Luxemburg, França, Croàcia, Suïssa, Regne Unit i Canadà / 2023

 

Comèdia contundent i inclassificable, protagonitzada per una ajudant de producció sobrecarregada de feina. Una obra calidoscòpica on la sàtira sobre el capitalisme es conjuga amb mencions a Ucraïna, TikTok o l’influenciador ultradretà Andrew Tate.

 

Premi a la millor pel·lícula al Festival de Gijón

Premi especial del jurat al Festival de Locarno

1 premi Gopo del cinema romanès: millor actriu protagonista (Ilinca Manolache); i 10 nominacions: millor pel·lícula, direcció, guió, actor secundari (Serban Pavlu), actriu secundària (Dorina Lazar), fotografia, muntatge, vestuari, maquillatge i perruqueria i so

CINECLUB
de Marcel Barrena
dijous, 20 de març
19:00 h
Espai Plana de l'Om

Direcció: Marcel Barrena

Guió: Marcel Barrena i Alberto Marini

Intèrprets: Eduard Fernández, Clara Segura, Carlos Cuevas, David Verdaguer

Durada: 110 min Format: Blu-ray

Nacionalitat: Espanya / 2024

 

Any 1978. Un acte de dissidència pacífica i un moviment veïnal de base transformen Barcelona i canvien la imatge dels seus suburbis per sempre. Manolo Vital és un conductor d'autobús que s'apodera d'un vehicle de la línia 47 per desmuntar una mentida que l'Ajuntament s'entestava a repetir: els autobusos no poden pujar les costes del districte de Torre Baró. Un acte de rebel·lia que demostra ser un catalitzador per al canvi.

 

13 nominacions als Goya: millor pel·lícula, guió original, actor secundari (Salva Reina), actriu secundària (Clara Segura), actriu revelació (Zoe Bonafonte), fotografia, muntatge, música, direcció artística, cançó, vestuari, maquillatge i perruqueria i efectes especials

8 premis Gaudí: millor pel·lícula, actor protagonista (Eduard Fernández), actriu secundària (Clara Segura), vestuari, maquillatge i perruqueria, direcció de producció, efectes visuals i premi del públic; i 11 nominacions: millor direcció, guió original, actriu secundària (Betsy Túrnez), actors secundaris (Carlos Cuevas i David Verdaguer), interpretació revelació (Zoe Bonafonte), fotografia, música, muntatge, direcció artística i so

1 premi Feroz: millor actriu secundària (Clara Segura); i 2 nominacions: millor guió i música

 

CICLE GAUDÍ

VEURE ELS SEGÜENTS 20 ACTES D’UN TOTAL DE 96