L’associació cultural Toc d’Espectacles, coneguda com a El Galliner, és la responsable de les programacions municipals estables de teatre, dansa i música a Manresa. L’opció per implicar voluntariat en la gestió directa de la política escènica local és fruit del procés particular i irrepetible que va permetre recuperar el teatre Kursaal com a espai escènic central de la ciutat.
Com tampoc no hauria existit mai El Galliner, sense la necessitat col·lectivament sentida i assumida de rehabilitar l’antic teatre Kursaal per convertir-lo en el vaixell insígnia de les arts escèniques locals.
El Galliner va néixer a final del 1995. Durant més de deu anys, va treballar en una doble direcció: d’una banda, va denunciar l’estat de degradació que patia el vell teatre Kursaal, malmès per la humitat i la manca de manteniment; i, de l’altra, va promoure el sorgiment d’una base estable i fidel de públic de teatre i dansa que fes necessari i viable un nou equipament escènic a Manresa. L’èxit dels esforços adreçats en un i altre sentit, juntament amb un ampli consens ciutadà tant a nivell polític com social, van culminar en la inauguració del nou teatre Kursaal, el 20 de febrer del 2007, i en la constitució de l’empresa municipal MEES, el 26 de gener d’aquell mateix any.
MEES gestiona, avui, els equipaments escènics de Manresa però se sent hereva tant de la voluntat de disposar de millors espais per gaudir i promoure les arts escèniques a la Catalunya Central com de la manera particular d’El Galliner d’entendre les relacions entre programadors, públic, patrocinadors i companyies. Els resultats d’aquest estil “Galliner” de programar es van fer evidents des del primer moment del seu naixement: platees plenes i un ambient encomanadís d’eufòria cultural.
Manresa, en pocs anys, va aconseguir ser coneguda i reconeguda com una ciutat de teatre per programadors i companyies, no tant per les característiques de la programació (no pas gaire diferent de les d’altres llocs) sinó per la resposta entusiasta, massiva i continuada en el temps del seu públic.
Avui, Manresa disposa d’una dotació excel·lent d’espais escènics i, per omplir-los de contingut, confia en la fórmula que li ha funcionat en els darrers anys. Així, El Galliner, amb un equip integrat per una dotzena de voluntaris, continua al capdavant de les programacions: dissenyant propostes diverses per a públics diversos; fent de cada espectacle una experiència emocionant, única i sempre diferent; buscant la complicitat del públic, de les companyies, del teixit associatiu i de tothom que pugui sentir-se vinculat als seus projectes; generant confinça i apostant fort pel tracte directe i proper; esforçant-se per trencar les barreres psicològiques, emocionals i educatives que, massa sovint, s’alcen entre moltes persones i les arts escèniques.