La bona resposta del públic ha fet que, tot i la pandèmia, el teatre Kursaal de Manresa hagi tancat la programació del 2021 amb unes xifres optimistes: 45.614 espectadors, 121 espectacles, 149 funcions i una ocupació mitjana del 74%. S’han deixat enrere els 35.533 espectadors del 2020 (81 espectacles i 114 funcions), l’any del tancament dels espais culturals, restriccions d’aforaments i d’horaris. I queden també encara molt lluny les xifres rècord del 2019 en què es va sobrepassar per primer cop els 90.000 espectadors anuals. La tendència del 2021 va ser clarament la de l’estabilització cap a aquesta nova realitat de convivència amb la pandèmia.
El 2021 va ser l’any de la represa postconfinament/tancament dels espais culturals; una represa que ja s’havia iniciat els darrers mesos del 2020, que va continuar a l’inici del 2021 i que es va consolidar –sobretot- en el segon semestre del 2021. Aquesta tendència de recuperació progressiva es constata en les xifres d’espectadors: 20.370 durant el primer semestre de programació i 25.244 entre els mesos d’agost-desembre de 2021. I també en l’ocupació mitjana dels espectacles, que supera el 74% el 2021 i que el 2020 es va quedar al 67,20%.
Aquestes dades s’han explicat avui en roda de premsa, amb la participació de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo, el gerent del teatre Kursaal, Jordi Basomba, i el coordinador d’El Galliner, Joan Morros. Crespo ha valorat molt positivament les dades i el fet d’haver pogut anar tirant endavant malgrat les restriccions i haver aconseguit un ‘retorn a la confiança’. Per la seva part, Jordi Basomba ha comentat que “les xifres no són tant importants com que som aquí explicant tot el que hem fet. Hi ha encara incerteses però és cert que s’han anat diluint”. Ha volgut fer també un agraïment als espectadors, que s’han adaptat en tot moment a les mesures “i han entès les restriccions sempre amb un somriure. Sentim que el públic hi és, i això sí que és important”.
El 2021 ha estat encara un any especial perquè el context de pandèmia ha condicionat la programació, els horaris; hi ha hagut toc de queda, confinaments municipals a principis d’any; i un aforament permès del 50% fins al 24 de maig, que va passar al 70% fins al 14 d’octubre, i al 100% del 15 d’octubre al 24 de desembre, data en què va tornar al 70% vigent fins aquest mateix dijous.
Ocupació per gèneres
Quant a l’ocupació mitjana dels espectacles ha estat del 74.32%, un percentatge destacable tenint en compte el context i que s’incrementa notablement en el cas d’alguns gèneres, com ara el teatre, que arriba fins al 81%. Pel que fa a l’ocupació per sales, destaquen la sala gran del Kursaal –que ha acollit 93 de les 149 funcions programades- i la sala petita amb un 76% i un 78%, respectivament.
Han estat 38 els espectacles els que han exhaurit entrades, ja sigui amb el 50%, el 70% o el 100% de l’aforament que hi va haver en diversos moments del 2021. I del total d’espectacles programats, hi va haver doble funció en 17 casos; una xifra excepcional que ve donada en gran mesura per les restriccions d’aforament, que durant mesos van ser del 50%.
Afectacions en la programació del 2021
En el segon semestre del 2021 es van reprendre ja tots els cicles de la programació (El Club de la Cançó, d’Arrel, Platea Jove, ¾ de Música, Gent Gran) excepte el Gust de Jazz, davant la impossibilitat de menjar i beure durant el concert. I va tornar també la programació a tots els espais, ja que a l’inici de la represa bona part dels espectacles es van programar a la sala gran per guanyar seguretat.
Al llarg del 2021, una desena d’espectacles es van veure afectats per conseqüències derivades de la Covid19. Cinc es van reprogramar durant l’any (el Kanka, Blaumut, Ramon, Laika i el concert del Grupo Compay Segundo), la Francophonie es recuperarà aquest 2022 i només 3 (Una història real, La habitación de Maria i el concert de Maria José Llergo), no s’han pogut reprogramar per causes diverses.
Novetats dels 2021
Per una banda, el 2021 el Kursaal va oferir una funció accessible amb sobretítols i audiodescripció de l’obra ‘Filumena Marturano’. La voluntat és oferir com a mínim 1 obra cada temporada, tal com s’ha fet també fa poques setmanes amb ‘Una noche sin luna’.
Per altra banda, arran dels avançaments dels horaris de les funcions que va portar el toc de queda per frenar la Covid-19, aquest 2021 van quedar consolidats nous horaris de les sessions entre setmana, que ara es fan a les 19 h (excepte l’òpera dels dimecres i els espectacles de gent gran que seran a les 18 h). Les funcions de divendres i dissabte seran a les 20 h i diumenge, com sempre, a les 18 h).
Campionat Europeu de Màgia i altres esdeveniments
A part de la programació estable que promou El Galliner, el Kursaal va acollir el 2021 diverses iniciatives destacades, com és el cas del Campionat Europeu de Màgia que va portar a Manresa mags d’arreu d’Europa durant 4 dies. També són destacables tot el seguit d’activitats que El Galliner va organitzar com a entitat administradora de la Festa de la Llum de Manresa.
Sumant amb la represa
Conscients dels moments complicats que es van viure a les residències de gent gran durant els primers mesos de pandèmia, des del Galliner i el Kursaal el 7 de juliol es va organitzar un concert per homenatjar tant usuaris de residències com al personal que hi treballa, que va tenir molt bona acollida, i va comptar amb el suport de l’Obra Social ‘la Caixa’. En aquest sentit, el Kursaal també va promoure ‘La Nit més gran’, un videoclip amb música de Moi Boixadera que convidava a tornar a viure emocions als espais culturals.
El 2022 ha començat amb bon peu
La programació del primer semestre del 2022, l’any que el Kursaal fa 15 anys, ja està en marxa. I seguint la tendència de la recta final del 2021, ha començat amb molt bon peu. Amb el 70% de l’aforament, s’ha exhaurit el concert de Cap d’Any, una de les funcions ‘T’estimo, ets perfecte, ja et canviaré, ‘Una noche sin luna, ‘La filla del mar’ i ‘El trencanous’. Hi ha també exhaurit el concert de Sopa de Cabra amb el 100% de l’aforament i diversos espectacles de la programació tenen un bon ritme de venda d’entrades: Mayumanà, Rosario, El pony pisador...
Joan Morros, coordinador d’El Galliner ha explicat que a aquest primer tram del 2022 s’ha programat un concert de Pasión Vega (27 de febrer), en col·laboració amb la Casa de Andalucía de Manresa i també el concert de l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, inclòs dins dels actes de Manresa 2022.
Aquest semestre el nombre d’espectacles programats ja s’acosta a les xifres habituals, amb un total de 70. També és un senyal de ‘normalitat’ el fet de posar a la venda espectacles de temporades següents. És el cas de la nova sessió d’‘Una noche sin luna’ amb Juan Diego Botto, que després de l’èxit de la representació que va fer el 16 de gener passat, es programa de nou el 27 d’octubre (19 h) en una sessió que es posarà a al venda demà dijous a partir de les 11 h.
Servei Educatiu i Aula d’Arts Escèniques
El curs 2020-2021 el Servei Educatiu del Kursaal tampoc no va poder portar a terme els projectes que ofereix als centres d’ensenyament a causa de la incertesa generada per la pandèmia i la dificultat de compartir espais i escenari alumnes de diferents centres. De cara al curs actual, es tornen a oferir tots els projectes (ReXics, CantaXics a les Escoles, Cantània, Fem Òpera i Fem Dansa).
El que sí que es va fer el 2021 des del Servei Educatiu va ser la producció de ‘Jan i Júlia i la Misteriosa Llum’, un vídeo-conte amb la història de la Llum que ha quedat com a material de suport i de divulgació per als infants.