Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització.

MÉS INFORMACIÓ

NOTÍCIES

08/08/24
EL GALLINER REBRÀ EL VIII PREMI COFAE EN EL MARC DE LA FIRA MEDITERRÀNIA DE MANRESA

L’Associació Cultural El Galliner de Manresa rebrà dins del marc de la propera Fira Mediterrània de Manresa el VIII Premi COFAE en reconeixement al seu activisme encaminat a fomentar les arts escèniques. Aquest premi, que promou anualment la Coordinadora de Ferias de Artes Escénicas del Estado i que aglutina a una vintena de les principals fires d’arts escèniques d’Espanya – entre les quals la Fira Mediterrània de Manresa que forma part de la junta des del 2008 -, reconeix públicament la trajectòria i rellevància d’entitats, empreses o professionals del sector.

En aquesta 8a edició, el jurat del premi ha volgut valorar la tasca d’El Galliner pel que fa a l’activisme des de dinàmiques de participació ciutadana per al foment de les arts escèniques, que va contribuir des de la societat civil a recuperar el Teatre Kursaal i que l’ha convertit en el vaixell insígnia de les arts escèniques de Manresa. El premi, que s’entregarà en un acte encara per concretar durant la 26a edició de la Fira Mediterrània, també vol destacar de manera especial les dinàmiques per a la creació de públics que promou l’entitat manresana.

Des del jurat s’ha volgut incidir en la importància d’implicar els ciutadans i la societat civil en la programació i gestió de les arts escèniques, destacant l'Associació El Galliner com un model inspirador i exemple de bones pràctiques que resignifica la participació dels ciutadans en la programació d’arts escèniques professionals i també posant de relleu com una organització del tercer sector, sense ànim de lucre, pot contribuir a la dinamització del sector escènic al nostre país. Per aquests motius, des de COFAE s’ha determinat aquest premi amb l’objectiu de donar visibilitat al treball de les organitzacions ciutadanes compromeses amb la cultura des de l’activisme social.

L’Associació Cultural Toc d’espectacles, coneguda com El Galliner, va néixer ara ja fa 28 anys amb l’objectiu de recuperar el teatre Kursaal de Manresa, que estava tancat des de 1988. L’entitat no només ho va aconseguir l’any 2007, sinó que des de llavors s’ha convertit en l’entitat encarregada de la programació de teatre, dansa i música dels equipaments municipals, establint un model inspirador i d’èxit en la col·laboració pública i privada on els ciutadans són corresponsables de la programació cultural.

L’associació cultural El Galliner va néixer a finals de l’any 1995. Durant més de deu anys, va treballar en una doble direcció: per una banda, denunciar l’estat de degradació que patia el vell teatre Kursaal, espatllat per la humitat i la manca de manteniment; i, de l’altra, promoure una base estable i fidel de públic que demostrés la viabilitat d’un nou equipament escènic a Manresa. L’estil de programar d’El Galliner va tenir resultats evidents d’èxit: es feien llargues cues per comprar abonaments, es doblaven i triplicaven funcions, creixia el nombre d’espectacles i de funcions anuals.

En pocs anys, Manresa va aconseguir ser reconeguda com una ciutat de teatre per a programadors i companyies, no tant per les característiques de la programació (no gaire diferent de la d’altres ciutats), sinó per la resposta entusiasta, massiva i continuada del seu públic. Tot aquest esforç va culminar en la inauguració del nou teatre Kursaal, el 20 de febrer de 2007, i en la constitució aquell mateix any de l’empresa municipal Manresana d’Equipaments Escènics (MEES), que actualment s’encarrega de gestionar els equipaments escènics de Manresa.

La capital del Bages, Manresa, continua confiant la programació en la fórmula d’El Galliner, que amb treball en equip i participatiu, té una manera molt singular d’entendre les relacions de programadors, públic, patrocinadors, companyies i artistes, buscant contínuament complicitats perquè qualsevol es senti vinculat a la cultura i al seu teatre, generant confiança i apostant per un contacte directe i proper. El resultat d’aquest estil “Galliner” de programar es va fer evident des del primer moment del seu naixement: platees plenes i un ambient d’eufòria cultural al teatre.

ALTRES NOTÍCIES
El 2021 el Servei Educatiu del Kursaal va editar la llegenda de la Misteriosa Llum en format vídeoconte animat i, ara, el Jan i la Júlia -els personatges que protagonitzen els espectacles del Servei Educatiu del Kursaal- sortiran de la pantalla per explicar als infants la llegenda de la Llum en una versió teatral a la sala gran del Kursaal. Serà els dies 18 i 19 de febrer, una activitat gratuïta i adreçada a l’alumnat de cicle inicial i 3r curs de Primària dels centres educatius de Manresa. En aquest moment ja hi ha 9 centres inscrits i un total de 860 alumnes. Les inscripcions encara estan obertes i es poden fer a través de l’apartat [...]
Aquesta propera tardor, del 20 al 23 de novembre, la sala gran del Kursaal acollirà en 7 funcions el musical ‘Mamma Mia!’, tota una festa musical basada en 23 grans èxits d’ABBA com «Dancing Queen» «Gimme Gimme Gimme» «Chiquitita» o «The Winner Takes It All», entre d’altres. Un homenatge a les mares i a les seves filles, a l’amor i a l’amistat. Les entrades per veure ‘Mamma Mia’ al Kursaal es posaran a la venda properament a la web del Kursaal a wwww.kursaal.cat. Ben aviat, informarem dels horaris i preus de les diverses sessions. ‘Mama Mia!’ és una comèdia [...]
El teatre Kursaal de Manresa celebrarà aquest mes de febrer 18 anys des de la seva reinauguració. El 20 de febrer de 2007 s’aixecava per primera vegada el teló del nou equipament públic després d’un singular procés de recuperació liderat per l’Associació Cultural El Galliner. Per celebrar aquesta majoria d’edat del teatre manresà, la Sala Gran del Kursaal acollirà el dijous, 20 de febrer (21h), l’espectacle ‘e-Strings’ amb una banda d’instruments de corda elèctrics que ens farà vibrar amb obres que aniran des de Händel o Beethoven, passant per Queen o [...]
VEURE ELS SEGÜENTS 6 ACTES D’UN TOTAL DE 217